Stek uznawany jest za jedno z najlepszych mięs. Jego przygotowanie nie jest trudne, niemniej jednak trzeba przestrzegać kilku zasad, które sprawią, że stek będzie soczysty i kruchy. Po pierwsze: nie oszczędzaj i wybierz mięso dobrej jakości. Pamiętaj, że nie smażymy zimnego mięsa. Steki przed smażeniem powinno się wyciągnąć z lodówki na co najmniej pół godziny, inaczej nie będą równomiernie usmażone. Steki posypujemy solą przed smażeniem, dzięki czemu mięso nieco zmięknie i puści soki. Natomiast pieprz zawsze po smażeniu — dodany przed sprawi, że mięso będzie gorzkie. Długość smażenia zależy od grubości steka oraz od tego, czy stek ma być krwisty, średnio czy mocno wysmażony. Trzeba jednak uważać, by nie przesadzić, bo zbyt długie smażenie sprawi, że stek będzie zbyt suchy i „gumowy”. Smażymy zawsze na oleju rzepakowym albo na klarowanym maśle, ponieważ tłuszcze te mają wysoką temperaturę smażenia.