Po pierwsze (i najważniejsze): gdy tylko zauważysz mole spożywcze, wyrzuć wszystkie produkty suche ze swojej kuchni. Mąka, kawa, kasza, makarony, a nawet orzechy i rodzynki — bez wyjątku! Mogą się w nich znajdować larwy moli, które potrafią przegryźć się przez opakowanie. Worki wyrzuć od razu do śmietnika na zewnątrz. Następnie dokładnie umyj wszystkie szafki w kuchni wodą z mydłem lub jednorazowymi chusteczkami do dezynfekcji. Wyczyść też okolice zlewozmywaka i trudno dostępne zakamarki, jak tyły szafek. Sprzątanie to połowa sukcesu, jednak musisz jeszcze przygotować pułapki na mole. Możesz kupić gotowe pułapki w sklepie lub wykonać je samodzielnie np. z mieszanki octu i olejków eterycznych. Produkty sypkie przechowuj w lodówce albo w szczelnie zamykanych, szklanych pojemnikach. Dzięki temu zapobiegniesz przedostaniu się moli do jedzenia. Pamiętaj, by regularnie wietrzyć kuchnię, a w oknach i kratkach wentylacyjnych warto zamontować moskitiery.