Tradycja sama w sobie, czyli sposób na Wielkanocny stół
Wielkimi krokami zbliża się okres Wielkanocny, czas refleksji i zadumy. Moment, w którym spotykamy się w rodzinnym gronie by wspólnie przeżywać Zmartwychwstanie Pańskie.
Wielkanoc to najważniejsza i najstarsza uroczystość chrześcijańska, obchodzona w Polsce już od X wieku, z którą wiąże się wiele tradycji.
Jedną z nich jest święcenie koszyczka, a w zasadzie jego zawartości. Nie może w nim zabraknąć baranka (symbolu Chrystusa Zmartwychwstałego), mięsa i wędlin, polecamy nasze najsmaczniejsze Rol-Pek (na znak, że kończy się post). Święcono też chrzan, - bo „gorycz męki Pańskiej i śmierci została zwyciężona przez słodycz zmartwychwstania”, masło - oznakę dobrobytu - i jajka - symbol narodzenia.
Do wielkanocnej tradycji należy również przygotowanie potraw z jajkami. Wielkanoc bez nich to jak Boże Narodzenie bez choinki. Są pierwszym symbolem Wielkanocy, który przychodzi na myśl.
Nie może zabraknąć śniadania beż żurku! Do przygotowania tego tradycyjnego na zakwasie polecamy Państwu naszą doskonałą w smaku parzoną białą kiełbasę oraz wędzony boczek.