Stek uważany jest za ekskluzywne i trudne do przygotowania danie. Okazuje się jednak, że aby usmażyć stek idealny, konieczne jest jedynie zastosowanie się do kilku podstawowych zasad. O jakie zasady chodzi?
Przede wszystkim, aby stek był dobrze wysmażony, konieczna jest odpowiednio wysoka temperatura smażenia. Z tego powodu, na rozgrzaną patelnię nie kładziemy mięsa prosto z lodówki. Ważne jest, by miało ono temperaturę pokojową, w innym przypadku niepotrzebnie obniżymy temperaturę smażenia. Bardzo istotne jest, by mięso dobrze osuszyć ręcznikiem papierowym - w przeciwnym wypadku będzie ono pryskać podczas smażenia.
Idealny stek smażony jest na oleju roślinnym lub maśle klarowanym. Jeśli wybierzemy pierwszą opcję, olej musi posiadać wysoki punkt dymienia. W żadnym wypadku do smażenia steku nie nadaje się oliwa extra virgin.
Nie bez znaczenia pozostaje także rodzaj patelni, na jakiej smażymy stek. Powinna ona być wykonana ze stali nierdzewnej lub żeliwnej, w żadnym razie nie nadaje się do tego celu patelnia teflonowa.
Oprócz zasad podstawowych, warto przestrzegać także szczegółów. Steków nie powinniśmy nakłuwać podczas smażenia, bo to prowadzi do wypłynięcia soków ze środka mięsa. Ostatnią kwestią, na jaką należy zwrócić uwagę jest przyprawianie. Steki przyprawia się dopiero po usmażeniu. Dotyczy to zarówno soli, jak i wszelkich innych przypraw, których chcemy użyć. W taki sposób uzyskamy soczysty, idealny stek jak z restauracji. Smacznego!