Sezon grillowy powoli się kończy, jednak warto przypomnieć sobie, jak zamarynować mięso, by zyskało niepowtarzalny smak. Pamiętaj o kilku wskazówkach, a wszyscy goście będą wprost zachwyceni!
Po pierwsze, mięso marynuje się zawsze w ceramicznej misce. Zdecydowanie odradza się miski plastikowe, które wpływają na smak mięsa. Czas marynowania zależy od przepisu, jednak zazwyczaj mieści się w przedziale od 8 do 12 godzin. Im dłuższy czas marynowania mięsa, tym więcej będzie ono miało smaku.
Podstawą idealnej marynaty jest jogurt lub kefir, olej czy oliwa z oliwek. Do tego dodajemy ocet winny, sok z cytryny lub wino. Tak przygotowaną bazę należy doprawić wedle uznania lub według przepisu.
Krojąc mięso do marynowania pamiętaj o tym, by pokrojone kawałki były podobnej grubości. Jeśli grubość będzie różna, poziom przyprawienia może nie być równy. Mięso powinno więc być pokrojone na kawałki o podobnej grubości, wówczas wszystkie przyprawy i cały smak marynaty przyprawi mięso.
To, jakich przypraw użyjemy także nie pozostaje bez znaczenia. Jeśli marynujemy mięso drobiowe, idealnym dodatkiem do marynaty będzie curry, cząber lub tymianek. Jeśli mięso to wołowina – estragon sprawdzi się najlepiej. Jeśli natomiast marynujemy wieprzowinę, idealną przyprawą będzie kminek lub majeranek.
Ostatnią zasadą, na jaką musisz zwrócić uwagę jest świeżość mięsa i jego pochodzenie z pewnego źródła. Ma to ogromny wpływ na smak mięsa po grillowaniu, nawet, jeśli marynata wykonana będzie w całości z przepisu.