Kurczak to jeden z częściej przygotowywanych przez nas rodzajów mięsa. Okazuje się, że mimo, iż tak często gości na naszych stołach, wciąż nie mamy pewności, jak długo powinien być pieczony, by zachować pełnię smaku i aromatu.
Warto przede wszystkim pamiętać o tym, że niezależnie od tego, czy przygotowujemy jedynie filety, czy nogę, a może całego kurczaka, zawsze przed pieczeniem warto jest natrzeć mięso aromatycznymi przyprawami. Tak przygotowana marynata nie tylko doda potrawie wyjątkowego smaku, ale także zmiękczy mięso.
Przed rozpoczęciem pieczenia kurczaka, warto wyjąć go z lodówka z co najmniej godzinnym wyprzedzeniem. Pozwoli to na równomierne pieczenie mięsa.
Jeśli pieczemy kurczaka w całości, najbardziej odpowiednia będzie temperatura 180 stopni C. Jeśli kuchenka posiada termo obieg, temperaturę tę można zmniejszyć do 170 stopni C. Co z czasem pieczenia? Przyjmuje się, że 1kg mięsa pieczemy przez 1h.
Podobna temperatura będzie odpowiednia, jeśli chcemy upiec piersi z kurczaka, zmieni się jednak czas pieczenia. Wystarczy 25-30 min w piekarniku, by filety stały się miękkie i pyszne.