Smażenie wątróbki drobiowej nie jest takie oczywiste. Wielu z nas robi poważne błędy, które wpływają na smak powstałego dania. W jaki sposób smażyć wątróbkę, by była miękka i soczysta?
Przed smażeniem zawsze należy pozbawić wątróbkę błonek i żyłek. Dobrze jest także przepłukać wątróbkę pod zimną, bieżącą wodą. Następnie pokroić mięso na kawałki o grubości ok. 1-2 cm. Wątróbka jest gotowa do smażenia.
Aby podczas smażenia uniknąć pryskania tłuszczu, wątróbkę trzeba osuszyć papierowym ręcznikiem przed wrzuceniem na tłuszcz. Zazwyczaj przed smażeniem wątróbkę smaruje się mąką, a smaży się ją pod przykryciem. Najlepiej jest smażyć wątróbkę na olejach roślinnych.
Wiele osób zastanawia się, jak długo należy smażyć wątróbkę. Jeśli chcesz uzyskać wersję krwistą, wystarczą zaledwie 3 minuty z każdej strony. Pełne wysmażenie uzyskasz po 5 minutach smażenia mięsa.
Istotne jest także doprawianie wątróbki. Po posypaniu mąką można dodać odrobinę pieprzu. Jednak należy pamiętać o tym, by solić potrawę dopiero tuż przed podaniem, w przeciwnym razie mięso będzie twarde.