Każdemu z nas zdarzyła się na pewno sytuacja, w której do przygotowania obiadu potrzebowaliśmy mięsa, które akurat było zamrożone na kość. Na szczęście istnieje kilka sposobów, by szybko i bezpiecznie rozmrozić mięso, nie tracąc przy tym jego smaku i właściwości odżywczych.
Zdecydowanie najprostszym i najszybszym sposobem jest przełożenie mięsa do lodówki. Do tego celu najlepiej jest wykorzystać dolną półkę lodówki. Co prawda, by mięso całkowicie się rozmroziło trzeba dość długo czekać, ale ten sposób rozmrażania jest najbezpieczniejszy.
Inną możliwością jest wykorzystanie do rozmrażania wody. Ważne jest, by woda była zimna, a nie gorąca! W gorącej czy nawet ciepłej wodzie bardzo szybko namnażają się bakterie, które mogą być dla nas szkodliwe czy nawet niebezpieczne. Zimna woda ma i tak wyższą temperaturę od tej panującej w zamrażalniku, więc mięso z pewnością się rozmrozi. Pamiętaj, by wodę wymienić kilka razy podczas rozmrażania.
Pamiętaj, że raz rozmrożonego mięsa nie rozmraża się ponownie, chyba że zostało ono poddane obróbce termicznej.