Przechowywanie mięsa wydaje nam się łatwe. Okazuje się jednak, że mięso to produkt o specjalnych wymaganiach dotyczących przechowywania. Co zrobić, by przechowywanie mięsa była w pełni bezpieczne?
Sposób i maksymalny czas przechowywania mięsa zależny jest od jego rodzaju. Zdecydowanie najkrócej powinniśmy przechowywać mięso mielone. Najdłużej natomiast można przechowywać mięso wołowe, a czas ten wynosi maksymalnie 4 dni.
Mięso przechowujemy w lodówce, na talerzy przykrytym folią spożywczą. Możemy je również przechowywać w zamrażalniku, co znacząco wydłuży jego przydatność do zużycia do nawet kilku miesięcy. Ciekawostką może być fakt, że zamrożona wołowina jest zdatna do spożycia nawet przez niemal rok.
Co jednak, jeśli chcesz przedłużyć okres przechowywania mięsa? Rozwiązaniem może być peklowanie za pomocą saletry spożywczej, soli bądź cukru i przypraw. Należy jednak pamiętać, że solą naciera się te części mięsa, które są tłuste. Przykładem może być np. słonina lub podgardle.