Ten problem znamy wszyscy. Zbyt rzadki gulasz wymaga zagęszczenia. W jaki sposób zrobić to najlepiej?
Najprostszym sposobem na zagęszczenie zbyt rzadkiego gulaszu jest zastosowanie mąki. Nie jest potrzebna jej duża ilość. Nie ma też większego znaczenia, jaka to będzie mąka. Może być pszenna, ziemniaczana, może być także kukurydziana lub ryżowa. Najłatwiej jest kilka łyżek mąki wymieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody. Ważne jest, by rozmieszać mąkę bardzo dokładnie, a następnie wlać ją do potrawy. Można także do rozcieńczenia mąki zastosować niewielką ilość gorącego sosu. Obie te metody sprawią, że gulasz będzie gęstszy.
Innym sposobem zagęszczenia gulaszu jest wykorzystanie zasmażki. Aby tego dokonać, wystarczy na rozgrzanej patelni roztopić masło i dodać do niego mąkę w proporcji 1:1. Smażyć razem bardzo często mieszając. Gotową zasmażkę można dodać bezpośrednio do gulaszu, a po kilku chwilach zrobi się gęstszy.
Oprócz mąki i zasmażki, dobrym sposobem zagęszczenia gulaszu jest zastosowanie śmietany. Trzeba jedynie pamiętać o tym, że przed wlaniem śmietany do gulaszu należy ją zahartować, by nie doprowadzić do jej zważenia.
Jeżeli nie masz pod ręką żadnego z wyżej wymienionych składników, nic straconego! Gotuj gulasz bez przykrycia, aż nadmiar wody zwyczajnie z niego wyparuje. To również doprowadzi do zgęstnienia gulaszu, a do tego smak stanie się bardziej wyrazisty.