Dania mięsne z grilla - co prócz kiełbasek?

W okresie wakacyjnym chętnie spędzamy czas na świeżym powietrzu, chcąc jak najdłużej cieszyć się promieniami słońca, morską bryzą i… zapachem grillowanych potraw. Grillowanie potrafi wydobyć całkiem nowy smak i aromat znanych dań. Tradycyjnie na ruszcie lądują kiełbaski. Podpowiadamy, co prócz nich warto przygotować na grilla.

 

Dobrym wyborem jest kurczak, mięso proste i szybkie do przygotowania. Filet z kurczaka możesz grillować w całości lub połączyć z ulubionymi warzywami i przygotować szaszłyki. Ze zmielonej piersi kurczaka zrobisz fit burgery. Równie smaczne będą podudzia i chrupiące skrzydełka, zwłaszcza zamarynowane dzień wcześniej. Obiad dla kilku osób - postaw na kurczaka opiekanego w całości.

 

Decydują się na grillowaną wieprzowinę nie sposób pominąć soczystej karkówki. Na ruszcie doskonale sprawdzą się żeberka, najlepiej długo wędzone: chrupiące, ale idealnie miękkie w środku a mięso łatwo oderwie się od kości. Na prawdziwej grillowej uczcie nie może zabraknąć boczku. Grillowany powoli wytapia tłuszcz, zachowując pełnię smaku i aromatu. Owiń nim kiełbaski albo przygotuj solo.

 

Przygotowując dania mięsne z grilla pamiętaj o przyprawach, ziołach i marynacie. Wybierz swoje ulubione przyprawy, w zależności od preferencji możesz dodać miód lub chili. Nie bez znaczenia jest jakość mięsa i źródło, z którego pochodzi. Ma to wpływ nie tylko na smak ale i łatwość przyrządzenia.