Bigos to tradycyjnie polskie danie i trudno wyobrazić sobie święta lub rodzinnie uroczystości bez tej potrawy. Chociaż każda gospodyni ma swój sposób na bigos, poniżej przedstawiamy kilka cennych wskazówek, dzięki którym to danie smakować będzie jeszcze lepiej.
Bigos przy każdym kolejnym odgrzaniu zyskuje i nabiera wyjątkowego aromatu. Pamiętaj by podczas podgrzewania bigosu podlać go niewielką ilością czerwonego, wytrawnego wina. Wzbogaci to jego kwaskowatość, dzięki czemu smakował będzie wyśmienicie.
Dodając do bigosu suszone grzyby i śliwki warto najpierw wypłukać je w zimnej wodzie, a następnie namoczyć w gorącej, przez około pół godziny. Grzyby i śliwki dodajemy do kapusty razem z wodą, w której się moczyły.
Ostrożnie z przyprawami. Bigos idealny powinno doprawiać się tylko pieprzem. Długie gotowanie oraz sól z mięsa i kapusty powinny wystarczyć by wydobyć głębie smaku ze wszystkich składników. Jeśli jednak lubimy mocny aromat, warto dodać cząber, kilka kulek jałowca i ziela angielskiego oraz 2-4 liści laurowych.
Wybierz dobrej jakości mięso i postaw na różnorodność. Bigos musi być odpowiednio tłusty, więc nie wybieraj chudych kawałków mięsa. Smak podkręci wędzony boczek, kawałki tłustej gęsi czy kaczki. Mieszaj różne kawałki wieprzowiny i wołowiny - dzięki temu potrawa zyska wyjątkowy charakter. Nie sposób zapomnieć o kiełbasie, dzięki której uzyskamy wyjątkowy wędzony smak i zapach.