Trudno wyobrazić sobie przygotowanie dań mięsnych bez użycia ziół i przypraw. Poprawiają one smak i aromat, ale także korzystnie wpływają na strukturę mięsa i wspomagają trawienie. Do dań mięsnych najczęściej wykorzystujemy zioła suszone. To jakie przyprawy dodamy do naszego dania przede wszystkim zależy od naszych preferencji i smaku. Niemniej jednak są reguły łączenia określonych ziół z poszczególnymi rodzajami mięsa.
Do drobiu idealnie nadaje się tymianek, cząber i estragon. Są dość aromatyczne, jednak nie na tyle by zdominować smak białego mięsa. Do kaczki konieczne dodaj suszony majeranek, to podkreśli jej smak. Możesz użyć również bazylii. Natomiast mięso z indyka najlepiej smakuje z dodatkiem szałwii.
Mięso wieprzowe najlepiej połączyć z majerankiem, rozmarynem i czosnkiem. Ciężkostrawne, tłuste dania dopraw kminkiem lub koprem włoskim - te zioła wspomagają pracę jelit. Możesz dodać je do pieczeni, gulaszu, flaków a nawet smażonej kiełbasy.
Specyficzne w smaku mięso baranie i jagnięce warto doprawić odpowiednią kompozycją ziół, szczególnie w tej roli sprawdzi się szałwia, natka pietruszki, koperek, estragon cynamon oraz słodka i ostra mielona papryka. Dość trudną w przygotowaniu dziczyznę polecamy połączyć z tymiankiem, rozmarynem, estragonem i lubczykiem, co doda potrawom smakowity aromat o poprawi trawienie.
Dla tych co w kuchni lubią poeksperymentować polecamy do mięsnych dań kardamon, pieprz cayenne, chili i mielony imbir. Takie przyprawy nadadzą potrawom egzotycznego smaku.