Najczęstsze błędy popełniane podczas przygotowywania mięs
Mięso jemy często i chętnie, a jego właściwe przygotowywanie ma ogromne znaczenie dla smaku i naszego zdrowia. Błędne przygotowywanie mięs jest niestety dość powszechne i może mieć przykre konsekwencje.
1. Brak w kuchni osobnej deski do krojenia mięsa.
Do krojenia mięsa zaleca się używać osobnej deski, najlepiej plastikowej. W surowych kawałkach mięsa znajdują się groźne dla zdrowia drobnoustroje, które giną podczas obróbki termicznej. Podczas krojenia surowego mięsa mogą one pozostać na desce i przedostać się na inne produkty. Co więcej, na powłoce deski powstają mikrouszkodzenia od noża, które są idealnym miejscem dla rozwoju bakterii. Dlatego mięso lepiej kroić na desce plastikowej, niż drewnianej.
2. Smażenie mięsa prosto z lodówki na zimnej patelni.
Mięso przed smażeniem powinno zostać odpowiednio wcześniej wyciągnięte z lodówki, tak by miało temperaturę zbliżoną do pokojowej. Jeśli smażymy mięso wyciągnięte wprost z lodówki, istnieje ryzyko, że będzie ono surowe w środku. Natomiast patelnia do smażenia mięsa powinna być mocno rozgrzana. Jeśli położysz kawałek mięsa na zimnej, mięso będzie przeklejać się do naczynia.
3. Niewłaściwy sposób krojenie mięsa.
To, w jaki sposób kroimy mięso, ma ogromne znaczenie dla jego smaku oraz obróbki. Ważny jest kierunek — mięso kroimy zawsze w poprzek włókiem, nie wzdłuż. Zachowamy wtedy wszystkie walory smakowe, a co więcej odpowiednio ukrojony kawałek będzie kruchy i soczysty.