Kulinarne mity — sprawdź, czy popełniasz te błędy
Kulinarne mity — sprawdź, czy popełniasz te błędy.
Podczas gotowania często powielamy pewne praktyki, w zasadzie nie wiedząc dlaczego. Niektóre z kuchennych „mądrości” tak naprawdę są niepotrzebne bowiem ani nie polepszają smaku, ani nie przyśpieszają gotowana. Poniżej przedstawiamy 3 najpopularniejsze kuchenne błędy.
-
Przelewanie makaronu zimną wodą.
Makaron ugotowany al dente zachowuje strukturę i nie ma potrzeby hartowania go zimną wodą. Szczególnie gdy dodajesz do makaronu sosy, jak w przypadku spaghetti. Wyjątkiem jest jedynie makaronowa sałatka. Wtedy warto przelać makaron zimną wodą, aby był dłużej sprężysty i świeży. -
Podsmażanie mięsa przed pieczeniem by było soczyste.
Mówi się, że mięso przed pieczeniem trzeba obsmażyć na patelni, żeby nie utraciło wody i pozostało soczyste. Niestety tak to nie działa: mięso przygotowywane w wysokiej temperaturze i tak utraci wodę. Wcześniejsze obsmażanie nie ma wpływu na jego soczystość podczas pieczenia. -
Łatwiej obiera się ugotowane jajka, jeśli do wody dodamy soli/octu.