Jaka patelnia jest najlepsza?
W każdej kuchni potrzebna jest patelnia, na której przygotowujemy większość smażonych potraw. Do wyboru mamy różnej wielkości patelnie, z różnym przeznaczeniem. Najbardziej uniwersalna patelnia to taka z wysokimi brzegami, wykonana z aluminium, dlatego odporna jest na odkształcenia i rdzę. Jej uchwyt nie nagrzewa się, a smażone potrawy nie przywierają do dna i nie musimy używać dużej ilości tłuszczu. Alternatywą dla tradycyjnej patelni jest patelnia grillowa ze specjalnie zaprojektowanym dnem. Na takiej patelni smażony produkt nie wsiąka tłuszczu. Dostępne są również specjalne patelnie do naleśników oraz patelnie typu wok do dań z kuchni azjatyckiej.
Wybierając patelnię, warto zwrócić uwagę na tworzywo, z jakiego została zrobiona. Najlepiej wybierać patelnie aluminiowe, z granitową albo teflonową powłoką. Najtrwalsze patelnie to te wykonane ze stali nierdzewnej, mogą posłużyć nam w kuchni na lata. Niemniej jednak są one ciężkie i wymagają przed pierwszym użyciem zahartowania a w podczas smażenia większej ilości tłuszczu.