Strogonow wołowy

Strogonow wołowy

Składniki:
- 600g polędwicy wołowej
- 2 małe cebule
- 2 średnie ogórki kiszone
- 2 papryki czerwone
- 2 ząbki czosnku
- 5-6 dużych pieczarek
- 2 łyżki mąki
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- półtorej szklanki wody (około 380ml)
- 1 ziarenko ziela angielskiego
- 1-2 listek laurowy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
-  pół łyżeczki majeranku
- pół łyżeczki kminku
- pół łyżeczki ostrej papryki mielonej
- szczypta pieprzu

Sposób przygotowania:
Mięso kroimy w plastry o grubości około 1 cm, następnie kroimy na mniejsze kawałki, może być w kostkę. Jeśli jest taka potrzeba, usuwamy żyłki. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy. Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę, tak samo, jak ogórki kiszone. Mięso przekładamy do miski i dodajemy 2 łyżki oleju, czosnek, musztardę oraz sypkie przyprawy. Całość dokładnie mieszamy, tak aby marynata dokładnie pokryła każdy kawałek mięsa. Odkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie mięso rozkładamy na desce i oprószamy mąką. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy mięso i smażymy na dużym ogniu przez około 5 minut, aż wołowina się zarumieni, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie zmniejszamy ogień, dodajemy pokrojone warzywa i smażymy przez 5-7 minut. Dodajemy wodę, koncentrat pomidorowy, listek laurowy oraz ziele angielskie i gdy całość zacznie się gotować, zmniejszamy ogień na minimalną moc palnika, przykrywamy i dusimy przez około 40 minut. Po tym czasie sprawdzamy, czy mięso jest miękkie - jeśli nie, wydłużamy czas gotowania do godziny. Strogonow możesz podawać solo lub z chlebem.