Polędwica wołowa z sosem żurawinowym i puree ziemniaczanym

Składniki:

  • 500 g polędwicy wołowej

  • 200 g żurawiny
  • 4 ziemniaki
  • 1/4 szklanki śmietany kremówki
  • 2 łyżki masła
  • Sól i pieprz do smaku

Instrukcje:

  1. Oczyść polędwicę z nadmiaru tłuszczu i błonek, a następnie pokrój ją na 4 równomierne kawałki. Dopraw solą i pieprzem.

  2. Rozgrzej patelnię z masłem na średnim ogniu. Smaż polędwicę po 4-5 minut z każdej strony, aż będzie dobrze zrumieniona z zewnątrz, a środek będzie soczysty (czas smażenia zależy od preferencji dotyczących stopnia przypieczenia mięsa).
  3. W oddzielnej rondelku podgrzej żurawinę z odrobiną wody. Rozgnieć owoce, aby uzyskać gęsty sos.
  4. Ugotuj ziemniaki, odcedź je i rozgnieć na puree. Dodaj masło i śmietanę, wymieszaj dokładnie.
  5. Podawaj polędwicę z sosem żurawinowym i puree ziemniaczanym.