Sałatka z szynką gotowaną i serem

Składniki:

  • 200 g szynki gotowanej w kawałku
  • 150 g sera żółtego w kawałku
  • 1 ogórek
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula czerwona
  • pęczek świeżej pietruszki
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka musztardy
  • Sok z połowy cytryny
  • Sól i pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:
Szynkę gotowaną i ser żółty kroimy w kostkę. Ogórka i cebulę obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i również kroimy w kostkę. Pietruszkę myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Wyciskamy sok z cytryny. Do dużej miski wrzucamy szynkę, ser i warzywa. Do mniejszej miski przekładamy majonez, jogurt, musztardę i sok z cytryny i mieszamy do momentu połączenia wszystkich składników. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Powstały sos wlewamy do dużej miski i delikatnie mieszamy, aby wszystko było równomiernie pokryte. Odstawiamy sałatkę do lodówki na około 30 minut. Podajemy schłodzoną.