Gulasz wołowy z ziemniakami
Składniki:
- 500g polędwicy wołowej
- 4-5 średnich ziemniaków
- 1 duża cebula
- 2 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 500ml bulionu wołowego lub warzywnego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki oleju roślinnego
- Sól
- Pieprz
- Świeża natka pietruszki (opcjonalnie, do dekoracji)
Sposób przygotowania:
Ziemniaki, cebulę i marchewkę obieramy. Ziemniaki kroimy w kostkę, cebulę w piórka a marchewki na plastry. Czosnek siekamy lub przeciskamy przez praskę. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na małe kawałki. W dużym rondlu rozgrzewamy łyżkę oleju na średnim ogniu, wrzucamy pokrojone mięso i smażymy je przez kilka minut, aż się zarumieni. Dodajemy posiekaną cebulę i czosnek, smażymy przez kilka minut, aż cebula zmięknie i zacznie się rumienić. Dodajemy marchewkę i smażmy przez kolejne 2-3 minuty. Następnie posypujemy wszystkie składniki mąką i mieszamy, aby mąka równomiernie się rozprowadziła. Wlewamy bulion oraz koncentrat pomidorowy i delikatnie mieszamy, do połączenia składników. Doprowadzamy całość do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień na minimalny i gotujemy gulasz na wolnym ogniu przez około 1,5-2 godziny, mieszając co jakiś czas, aby zapobiec przywieraniu do dna garnka. Po tym czasie dodajemy pokrojone ziemniaki i gotujemy na wolnym ogniu przez kolejne 20-30 minut. Doprawiamy solą i pieprzem według uznania i posypujemy gulasz świeżo posiekaną natką pietruszki.