Gulasz wołowy z ziemniakami

Składniki:

  • 500g polędwicy wołowej
  • 4-5 średnich ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 2 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 500ml bulionu wołowego lub warzywnego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • Sól
  • Pieprz
  • Świeża natka pietruszki (opcjonalnie, do dekoracji)


Sposób przygotowania:
Ziemniaki, cebulę i marchewkę obieramy. Ziemniaki kroimy w kostkę, cebulę w piórka a marchewki na plastry. Czosnek siekamy lub przeciskamy przez praskę. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na małe kawałki. W dużym rondlu rozgrzewamy łyżkę oleju na średnim ogniu, wrzucamy pokrojone mięso i smażymy je przez kilka minut, aż się zarumieni. Dodajemy posiekaną cebulę i czosnek, smażymy przez kilka minut, aż cebula zmięknie i zacznie się rumienić. Dodajemy marchewkę i smażmy przez kolejne 2-3 minuty. Następnie posypujemy  wszystkie składniki mąką i mieszamy, aby mąka równomiernie się rozprowadziła. Wlewamy bulion oraz koncentrat pomidorowy i delikatnie mieszamy, do połączenia składników. Doprowadzamy całość do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień na minimalny i gotujemy gulasz na wolnym ogniu przez około 1,5-2 godziny, mieszając co jakiś czas, aby zapobiec przywieraniu do dna garnka. Po tym czasie dodajemy pokrojone ziemniaki i gotujemy na wolnym ogniu przez kolejne 20-30 minut. Doprawiamy solą i pieprzem według uznania i posypujemy gulasz świeżo posiekaną natką pietruszki.