Spaghetti z grillowaną kiełbasą
Spaghetti z grillowaną kiełbasą
Proste i szybkie danie, które łączy włoski makaron z aromatyczną, grillowaną kiełbasą od Rolpek.
Składniki:
- 200 g spaghetti
- 2 kiełbasy wiejskie od Rolpek
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 400 g pomidorów krojonych z puszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sól, pieprz i świeża bazylia do smaku
Przygotowanie:
- Ugotuj spaghetti al dente według instrukcji na opakowaniu. Odcedź i odstaw.
- Kiełbasy pokrój w plastry i grilluj na patelni grillowej lub smaż na zwykłej patelni, aż będą złociste.
- Na osobnej patelni rozgrzej oliwę, dodaj posiekany czosnek i smaż przez chwilę, uważając, aby się nie przypalił.
- Dodaj pomidory z puszki, dopraw solą i pieprzem, a następnie gotuj na średnim ogniu przez około 10 minut, aż sos lekko zgęstnieje.
- Dodaj grillowane plastry kiełbasy do sosu i gotuj razem przez kolejne 5 minut.
- Wymieszaj ugotowane spaghetti z sosem i kiełbasą. Podawaj od razu, posypane świeżą bazylią.