Kurczak w sosie śmietanowo-czosnkowym

Kurczak w sosie śmietanowo-czosnkowym

Składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka

  • 200 ml śmietanki 30%

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Filety z kurczaka umyj, osusz i pokrój w cienkie plastry.

  2. Oprósz solą i pieprzem z obu stron.

  3. Rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż kurczaka na złoty kolor.

  4. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż jeszcze chwilę.

  5. Wlej śmietankę, wymieszaj i duś przez ok. 5 minut aż sos lekko zgęstnieje.

  6. Podawaj z ugotowanym makaronem lub ryżem i świeżą natką pietruszki.