Grillowana karkówka w piwnej marynacie

 

Składniki:

1 kg karkówki wieprzowej

1 cebula

2 łyżki cukru trzcinowego

2-3 ząbki czosnku

1/2 szklanki miodu

1/3 szklanki octu jabłkowego

1/2 szklanki ketchupu

1/2  szklanki musztardy

100ml jasnego piwa

1 łyżka soli

1/2  łyżeczki pieprzu

 

Przygotowanie:

Cebulę ścieramy na tarce. Dodajemy do niej cukier, czosnek, miód, ocet, sól, pieprz, piwo, musztardę i ketchup. Łączymy te składniki ze sobą, tworząc marynatę. Karkówkę kroimy na plastry grubości około 1,5 cm. Umieszczamy je w naczyniu z marynatą i odstawiamy do lodówki na 2 godziny. Po 2 godzinach wyjmujemy karkówkę z lodówki i grillujemy po 5 minut z każdej strony. Możemy podawać z grillowanymi warzywami.