Żeberka duszone w sosie własnym z grzybami

Składniki:

1,5 kg żeberek

0,5 szklanki suszonych grzybów

3 szklanki warzywnego bulionu

1 ząbek czosnku

1 cebula

2 łyżki oleju

pieprz

słodka papryka

Przygotowanie:

1. Suszone grzyby umieść w naczyniu, zalej wrzącą wodą i odstaw na 30 min do zmięknięcia. Po tym czasie odcedź je i pokrój w kawałeczki.

2. Umyj i osusz żeberka, pokrój je na kawałki, dopraw pieprzem, solą i papryką.

3. Cebulę pokrój w kosteczkę, czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj z cebulą.

4. W dużym garnku lub woku rozgrzej olej, obsmaż na nim żeberka do zrumienienia. Przełóż mięso na deskę.

5. Podsmaż cebulkę i czosnek.

6. Dodaj żeberka, grzybki i bulion. Duś pod przykryciem na małym ogniu przez około 1,5h.

7. Podawaj z ziemniakami i ćwikłą.

 

Smacznego!