Karkówka po chińsku

Składniki:

 

500g karkówki wieprzowej

przyprawa do wieprzowiny

200g kapusty pekińskiej

1 papryka zielona

1 por

2 ząbki czosnku

1 łyżka mąki ziemniaczanej

3 łyżki sosu sojowego

1 łyżeczka miodu

1 łyżeczka papryki ostrej

1 łyżeczka mielonego imbiru

1 łyżka octu winnego

2 łyżki wódki

4 łyżki olej

 

Przygotowanie:

 

1. Karkówkę pokrój w paski, zamarynuj w alkoholu, przyprawie do wieprzowiny, imbirze i ostrej papryce. Odstaw do lodówki na co najmniej 20 minut.

2. Kapustę, pora i papryka pokrój w drobne paski. Posiekaj czosnek. Wszystkie warzywa oprósz mąką ziemniaczaną i wymieszaj.

3. Usmaż mięso na patelni.

4. Kiedy mięso stanie się złote, dodaj do niego warzywa i smaż tak wszystko razem przez 10 minut.

5. Po 10 minutach do dania dodaj sos sojowy, miód i ocet. Całość wymieszaj.

 

Smacznego!