Skrzydełka kurczaka w sosie morelowym
Składniki:
1 kg kurzych skrzydełek
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki cukru
Suszone morele (około 15 dag)
Szczypta cynamonu
Szczypta czarnego pieprzu
2 łyżki wódki
Szczypta soli
Przygotowanie:
1. Suszone morele włóż do garnka i zalej szklanką wody. Mocz przez 2 godziny, po czym postaw na ogniu i gotuj około 20 minut.
2. Przestygnięte morele zmiksuj z cukrem, pieprzem i cynamonem. Gotuj przez 5 minut na małym ogniu.
3. Do mieszanki dodaj wódkę i dokładnie wymieszaj.
4. Skrzydełka umyj i osusz, obsyp solą i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Posmaruj oliwą i wstaw do piekarnika. Piecz około 20 minut w temperaturze 190° C.
5. Posmaruj skrzydełka przygotowanym sosem i piecz przez około 15 minut.
Smacznego!