Skrzydełka kurczaka w sosie morelowym

Składniki:

1 kg kurzych skrzydełek

2 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki cukru

Suszone morele (około 15 dag)

Szczypta cynamonu

Szczypta czarnego pieprzu

2 łyżki wódki

Szczypta soli

Przygotowanie:

1. Suszone morele włóż do garnka i zalej szklanką wody. Mocz przez 2 godziny, po czym postaw na ogniu i gotuj około 20 minut.

2. Przestygnięte morele zmiksuj z cukrem, pieprzem i cynamonem. Gotuj przez 5 minut na małym ogniu.

3. Do mieszanki dodaj wódkę i dokładnie wymieszaj.

4. Skrzydełka umyj i osusz, obsyp solą i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Posmaruj oliwą i wstaw do piekarnika. Piecz około 20 minut w temperaturze 190° C.

5. Posmaruj skrzydełka przygotowanym sosem i piecz przez około 15 minut.

Smacznego!