Pieczone ziemniaki z mięsnymi kulkami

Składniki:

1,5-2 kg ziemniaków

30 dag wędzonego boczku

3 duże cebule

2 łyżki majonezu

Świeży koperek

Oregano

Szczypta chilli

Szczypta przyprawy do ziemniaków

3 ząbki czosnku

0,5 kg mięsa wieprzowego mielonego

Bułka pszenna

2 łyżki zimnej wody

Sól i pieprz

 

Przygotowanie:

1. Ziemniaki obrać i pokroić na kawałki.

2. Wędzony boczek pokroić w drobną kostkę.

3. Ziemniaki połączyć z majonezem, piórkami cebuli, koperkiem, oregano, przyprawą do ziemniaków, chilli, boczkiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Ziemniaki wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

4. Mięso mielone połączyć z jajkiem, bułką namoczoną w wodzie, cebulą i przyprawami. Wyrobić na zwartą masę, ulepić kuleczki.

5. Mięsne kulki ułożyć na ziemniakach. Piec przez 40-45 min w temperaturze 180°C z termo obiegiem.

 

Smacznego!