Pieczone ziemniaki z mięsnymi kulkami
Składniki:
1,5-2 kg ziemniaków
30 dag wędzonego boczku
3 duże cebule
2 łyżki majonezu
Świeży koperek
Oregano
Szczypta chilli
Szczypta przyprawy do ziemniaków
3 ząbki czosnku
0,5 kg mięsa wieprzowego mielonego
Bułka pszenna
2 łyżki zimnej wody
Sól i pieprz
Przygotowanie:
1. Ziemniaki obrać i pokroić na kawałki.
2. Wędzony boczek pokroić w drobną kostkę.
3. Ziemniaki połączyć z majonezem, piórkami cebuli, koperkiem, oregano, przyprawą do ziemniaków, chilli, boczkiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Ziemniaki wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
4. Mięso mielone połączyć z jajkiem, bułką namoczoną w wodzie, cebulą i przyprawami. Wyrobić na zwartą masę, ulepić kuleczki.
5. Mięsne kulki ułożyć na ziemniakach. Piec przez 40-45 min w temperaturze 180°C z termo obiegiem.
Smacznego!