Mięsny chleb

Składniki:

225 g surowego boczku wieprzowego

środki z dwóch kromek chleba

1 kg wołowiny

3 ząbki czosnku

50 g ugotowanego ryżu

300ml mleka

2 jajka

szczypta ziół prowansalskich

papryka słodka

30 ml oliwy z oliwek

pomidory z puszki

100 ml wody

 

Przygotowanie:

1. Boczek posiekaj i wymieszaj dokładnie z mieloną wołowiną.

2. Środki chleba namocz w mleku i dodaj po chwili do mięsa.

3. Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj do mięsa. Przypraw ziołami i papryką.

4. Wlej do masy mięsnej  wodę i wymieszaj z jajkami, pomidorami z puszki i ugotowanym ryżem.

5. Formę posmaruj oliwą, wyłóż mięso. Piecz je w temperaturze 180°C przez 35-40 min.

 

Smacznego!