Polędwica wieprzowa w serowym sosie

Składniki:

400g polędwiczek wieprzowych

100g suszonych pomidorów w zalewie

1 serek topiony

100g majonezu

1 cebula

2 łyżki pestek słonecznika lub orzeszków piniowych

2 łyżki przyprawy do mięsa

3 łyżki startego żółtego sera

200g mrożonego szpinaku

 

Przygotowanie:

1. Polędwiczki dokładnie oczyść z błonek i tłuszczu. Pokrój na kawałki, oprósz przyprawą do mięs i uformuj kształtne steki.

2. Rozgrzej kilka łyżek oleju z suszonych pomidorów, podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę. Dodaj orzeszki lub słonecznik i podsmaż przez chwilę. Dodaj szpinak, pomidory i rozdrobniony serek topiony.

3. Przygotowany farsz wyłóż na mięso, a całość przykryj łyżką majonezu. Posyp startym żółtym serem.

4. Piecz w temperaturze 200°C przez około 20 min.

 

Smacznego!