Pierś z kurczaka z grzybowym farszem
Składniki:
100 ml śmietany
2 cytryny
sos pieczeniowy jasny
pęczek natki pietruszki
1 szalotka
6 ząbków czosnku
1 strąk papryczki chilli
4 filety z kurczaka
300g pieczarek
200g suszonych grzybów
1 cebula
1 łyżka bułki tartej
2 łyżki przyprawy do kurczaka
Olej do smażenia
Szczypta pieprzu
Przygotowanie:
1. Na oleju podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę i plasterki pieczarek. Suszone grzyby zalej wrzątkiem i zostaw na 10 min. Po tym czasie dodaj grzyby na patelnię, dopraw pieprzem. Dodaj bułkę tartą. Podsmaż i odstaw do całkowitego wystygnięcia.
2. Pierś z kurczaka natnij poziomie, tworząc kieszonkę. Do środka włóż przygotowany farsz, całość zepnij delikatnie wykałaczkami. Posyp przyprawą do kurczaka , obsmaż po kilka minut z każdej strony na patelni. Po tym czasie wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika na 15min. Po około 10 min pieczenia mięso podlej lekko wodą (ok. pół szklanki).
3. Na patelni podsmaż szalotkę posiekaną w drobną kostkę, starty lub posiekany czosnek i pokrojoną w drobną kostkę papryczkę chilli. Do powstałego sosu wlej sok z cytryny i 100ml soku z pieczenia mięsa lub ciepłej wody.
4. Do sosu wsyp jasny sos pieczeniowy, wymieszaj do zgęstnienia. Odstaw do wystygnięcia, a następnie zmieszaj ze śmietaną.
Mięso podawaj na zimno, polane sosem.