Gołąbki po meksykańsku

Składniki:

500g mięsa mielonego wieprzowo-mielonego

czerstwa kajzerka zamoczona w mleku

3 czerwone papryki

2 cebule

1 jajko

1 koncentrat pomidorowy

1 łyżka śmietany

sos pieczeniowy jasny

0,5 łyżeczki mielonej kolendry

2 łyżeczki papryki ostrej

 

Przygotowanie:

1. Mięso mielone połącz z odciśniętą kajzerką. Paprykę i jedną cebulę pokrój w paseczki i podsmaż na oleju. Drugą paprykę posiekaj.

2. Mięso połącz z jajkiem, posiekaną cebulką i przyprawami. Stwórz jednolitą, gładką masę, wyrabiając mięso ręką.

3. Podziel mięso na kilka porcji. Na każdej z nich ułóż paprykę z cebulą, zamknij całość i formuj kształt gołąbki.

4. Uformowane gołąbki obtocz w mące i obsmaż na oleju. Dodaj koncentrat pomidorowy i zalej całość 400 ml wody. Dodaj sos pieczeniowy jasny. Zagotuj.

5. Po zagotowaniu patelnię przykryj i duś gołąbki przez 10 min na małym ogniu. Na końcu dodaj śmietanę i wymieszaj sos. Gołąbki podawaj z ryżem.

Smacznego!