Sajgonki po chińsku

Składniki:

100 g piersi z kurczaka

pęczek cebuli dymki

przyprawa do potraw chińskich

1 marchewka

10 arkuszy papieru ryżowego

olej

szklanka wody

 

Przygotowanie:

1.      Pierś z kurczaka pokrój w paski.

2.      Cebulki dymki dokładnie oczyść, pokrój w cienkie talarki.

3.      Marchewkę obierz, pokrój w słupki.

4.      Podsmażaj mięso na rozgrzanym oleju. Do mięsa dodaj dymkę i marchewkę, duś pod przykryciem.

5.      Do dania dolej szklankę wody, dopraw przyprawą do potraw chińskich. Zagotuj i gotuj wszystko razem przez 5 minut.

6.      Papier ryżowy mocz w zimnej wodzie, następnie osusz je na ręczniku papierowym.

7.      Na każdy arkusz nakładaj odrobinę farszu, brzegi papieru ryżowego zwilż wodą i zwiń sajgonki.

8.      Smaż sajgonki na głębokim tłuszczu przez około 3 minuty.

 

Smacznego!