Zrazy po kasztelańsku
Składniki:
1 kg wołowiny bez kości
1 kostka pieczeniowa do mięs
2 łyżki oleju do smażenia
2 cebule
1 łyżka mąki
2 łyżeczki musztardy sarepskiej
1 łyżka śmietanki 30%
1 szczypta majeranku suszonego
20g suszonych grzybów
1 kromka chleba razowego
Przygotowanie:
1. Grzyby namocz w wodzie.
2. Mięso pokrój w małe kawałki, rozbij je tłuczkiem na duże plastry.
3. Namoczone grzyby odcedź, pokrój w paski. Cebule obierz i pokrój w piórka, podsmaż grzyby z cebulą na złoty kolor.
4. Każdy kawałek mięsa posmaruj musztardą, posyp suszonym majerankiem. Na środek połóż przygotowany farsz i kawałek chleba.
5. Zwijaj ruloniki i spinaj każdy wykałaczką.
6. Każdy rulonik obtocz w mące i podsmaż na złoty kolor.
7. Do mięsa wlej wodę, dodaj kostkę i duś wszystko razem przez około 40 minut. Na koniec zapraw sos śmietaną.
8. Zrazy podawaj z kaszą gryczaną.