Zrazy po kasztelańsku

Składniki:

1 kg wołowiny bez kości

1 kostka pieczeniowa do mięs

2 łyżki oleju do smażenia

2 cebule

1 łyżka mąki

2 łyżeczki musztardy sarepskiej

1 łyżka śmietanki 30%

1 szczypta majeranku suszonego

20g suszonych grzybów

1 kromka chleba razowego

 

Przygotowanie:

1. Grzyby namocz w wodzie.

2. Mięso pokrój w małe kawałki, rozbij je tłuczkiem na duże plastry.

3. Namoczone grzyby odcedź, pokrój w paski. Cebule obierz i pokrój w piórka, podsmaż grzyby z cebulą na złoty kolor.

4. Każdy kawałek mięsa posmaruj musztardą, posyp suszonym majerankiem. Na środek połóż przygotowany farsz i kawałek chleba.

5. Zwijaj ruloniki i spinaj każdy wykałaczką.

6. Każdy rulonik obtocz w mące i podsmaż na złoty kolor.

7. Do mięsa wlej wodę, dodaj kostkę i duś wszystko razem przez około 40 minut. Na koniec zapraw sos śmietaną.

8. Zrazy podawaj z kaszą gryczaną.

 

Smacznego!