Kotlety mielone po grecku
Składniki:
250 g mielonej łopatki wieprzowej
250 g mięsa mielonego wołowego
110 g sera feta
2 ząbki czosnku
szczypta czarnego pieprzu
szczypta pieprzu Cayenne
1 łyżka oregano suszonego
Przygotowanie:
1. Mięso mielone wieprzowe i drobiowe mieszamy ze sobą. Oregano, pieprz Cayenne i czarny pieprz rozcieramy w moździerzu bądź w dłoniach i dodajemy do mięsa.
2. Mięso dokładnie wyrabiamy, by składniki się ze sobą połączyły. Im dłużej wyrabiamy, tym lepiej.
3. Czosnek drobno siekamy, wyrabiamy mięso razem z czosnkiem.
4. Mięso dzielimy na cztery części. Z każdej z nich formujemy gruby placek, a w jego środek wkładamy kawałek sera fety. Następnie mięso zawijamy tak, by zamknąć ser w środku.
5. Każdego kotleta owijamy plasterkiem boczku i grillujemy na suchej patelni grillowej do uzyskania złotego koloru.
6. Kotlety podajemy z sałatą z makaronem oraz, sokiem z cytryny i suszonymi pomidorami w zalewie. Dekorujemy świeżymi listkami mięty.