Schab nadziewany morelą

Składniki:

1,2 kg schabu w kawałku

1 łyżeczka pieprzu czarnego

2 łyżeczki ziaren kolendry

2 łyżeczki ostrej papryki

2 łyżeczki papryki słodkiej

3 łyżeczki soli peklowej

100-150 g suszonych moreli

 

Przygotowanie:

1. Schab oczyść ze wszystkich błonek. Na środku schabu zrób nacięcie.

2. Łyżeczkę soli dokładnie rozprowadź wewnątrz nacięcia schabu za pomocą noża lub łyżki.

3. Ziarna kolendry rozetrzyj w moździerzu, dodaj do nich resztę soli i przyprawy.

4. Schab dokładnie natrzyj mieszanką przypraw.

5. Zamarynowane mięso przełóż do szklanek miski, nakryj pokrywką lub talerzem i odstaw do lodówki na 24 h.

6. Po 24h nadziej mięso morelami. Umieść je w woreczku, a następnie w szynkowarze. Odstaw na kolejne 24 h.

7. Szynkowar wkładamy do wysokiego garnka i nalewamy do garnka wody powyżej poziomu mięsa w szynkowarze. Gotujemy schab przez 2h w maksymalnej temperaturze wody 80°C.

8. Szynkowar wyjmujemy z gorącej wody i zanurzamy w zimnej. Następnie wyciągamy z wody i pozostawiamy do ostygnięcia. Odstawiamy na 12h do lodówki.

 

Smacznego!