Składniki:
1,2 kg schabu w kawałku
1 łyżeczka pieprzu czarnego
2 łyżeczki ziaren kolendry
2 łyżeczki ostrej papryki
2 łyżeczki papryki słodkiej
3 łyżeczki soli peklowej
100-150 g suszonych moreli
Przygotowanie:
1. Schab oczyść ze wszystkich błonek. Na środku schabu zrób nacięcie.
2. Łyżeczkę soli dokładnie rozprowadź wewnątrz nacięcia schabu za pomocą noża lub łyżki.
3. Ziarna kolendry rozetrzyj w moździerzu, dodaj do nich resztę soli i przyprawy.
4. Schab dokładnie natrzyj mieszanką przypraw.
5. Zamarynowane mięso przełóż do szklanek miski, nakryj pokrywką lub talerzem i odstaw do lodówki na 24 h.
6. Po 24h nadziej mięso morelami. Umieść je w woreczku, a następnie w szynkowarze. Odstaw na kolejne 24 h.
7. Szynkowar wkładamy do wysokiego garnka i nalewamy do garnka wody powyżej poziomu mięsa w szynkowarze. Gotujemy schab przez 2h w maksymalnej temperaturze wody 80°C.
8. Szynkowar wyjmujemy z gorącej wody i zanurzamy w zimnej. Następnie wyciągamy z wody i pozostawiamy do ostygnięcia. Odstawiamy na 12h do lodówki.
Smacznego!