Grillowane udka z kurczaka

Składniki:

1 kg udek kurczaka

sok z połówki cytryny

szczypta cynamonu lub kardamonu

1 łyżeczka mielonej ostrej papryki

1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki

pół łyżeczki mielonego imbiru

2 łyżeczki sezamu

3 łyżki oleju lub oliwy

2 łyżki sosu sojowego

sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Mięso umyj i osusz. Z połowy cytryny wyciśnij sok, dodaj olej lub oliwę, sos sojowy (najlepiej ciemny), sezam oraz przyprawy i dobrze wymieszaj.

Powstałą marynatą natrzyj dokładnie mięso z każdej strony, przełóż do zamykanego pojemnika lub woreczka strunowego i pozostaw w lodówce co najmniej na dwie godziny, a najlepiej na całą noc.

Tak przygotowane udka kurczaka grilluj na dobrze rozgrzanym ruszcie, kilkukrotne obracając, tak by przypiekły się z każdej strony. 

Smacznego!