Leczo z cukinią

Składniki:

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 łyżka oleju

300 g kiełbasy

3 papryki (czerwona lub żółta)

3 średnie cukinie

3/4 butelki passaty pomidorowej (około 700g)

2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku

szczypta ostrej papryki w proszku

1 łyżeczka suszonego lub świeżego oregano

sól, pieprz

opcjonalnie: 1 łyżka sosu sojowego

 

Przygotowanie:

W szerokim garnku lub na dużej patelni, rozgrzej olej, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i pozostaw do zeszklenia. Kiełbasę obierz, pokrój na średniej grubości plasterki, dodaj do cebuli i smaż na umiarkowanym ogniu, co chwilę mieszając przez około 8 minut.

Pod koniec dodaj przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany ząbek czosnku. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych, pokrój w kostkę i dodaj do garnka. Smaż na nieco większym ogniu, co chwilę mieszając, aż papryka zmięknie. Dodaj przyprawy.

Pokrój w kostkę cukinię, dodaj do reszty składników i podsmaż przez kolejne 5 minut na nieco większym ogniu. Wlej passatę pomidorową, wymieszaj.

Zagotuj, następnie przykryj i gotuj jeszcze przez około 5 minut pod przykryciem. Opcjonalnie możesz dodać sos sojowy. Podawaj z pieczywem, najlepiej z opiekacza.