Składniki:
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka oleju
300 g kiełbasy
3 papryki (czerwona lub żółta)
3 średnie cukinie
3/4 butelki passaty pomidorowej (około 700g)
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
szczypta ostrej papryki w proszku
1 łyżeczka suszonego lub świeżego oregano
sól, pieprz
opcjonalnie: 1 łyżka sosu sojowego
Przygotowanie:
W szerokim garnku lub na dużej patelni, rozgrzej olej, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i pozostaw do zeszklenia. Kiełbasę obierz, pokrój na średniej grubości plasterki, dodaj do cebuli i smaż na umiarkowanym ogniu, co chwilę mieszając przez około 8 minut.
Pod koniec dodaj przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany ząbek czosnku. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych, pokrój w kostkę i dodaj do garnka. Smaż na nieco większym ogniu, co chwilę mieszając, aż papryka zmięknie. Dodaj przyprawy.
Pokrój w kostkę cukinię, dodaj do reszty składników i podsmaż przez kolejne 5 minut na nieco większym ogniu. Wlej passatę pomidorową, wymieszaj.
Zagotuj, następnie przykryj i gotuj jeszcze przez około 5 minut pod przykryciem. Opcjonalnie możesz dodać sos sojowy. Podawaj z pieczywem, najlepiej z opiekacza.