Hiszpańska Paella z kiełbasą i kurczakiem

Składniki:

300 g ryżu parabolicznego
500 g fileta z kurczaka
100 g kiełbasy suchej
litr bulionu
2 dojrzałe pomidory
puszka kukurydzy
2 małe czerwone papryki
4 łyżki passaty pomidorowej
2-3 ząbki czosnku
łyżeczka natki pietruszki
połówka cytryny
pół łyżeczki słodkiej papryki
pół łyżeczki ostrej papryki
pół łyżeczki kurkumy
łyżka oleju
łyżka oliwy

Sposób przygotowania:

Kurczaka umyć, usunąć błonki i pokroić w większą kostkę. Kiełbasę obrać ze skórki i tak samo pokroić w kostkę.

Pomidory sparzyć, obrać skórkę, wyciąć twardy środek, pokroić w dużą kostkę. Z papryki usuwamy środek i również kroimy tak jak pomidory. Kawałki warzyw mogą być duże. Natkę pietruszki siekamy.

Rozgrzewamy olej na dużej patelni (musi pomieścić wszystkie składniki) i najpierw lekko obsmażamy kiełbasę. Dodajemy kurczaka i całość dokładnie smażymy z każdej strony.

Gdy mięso się zarumieni, dodajemy drobno posiekany czosnek i oliwę. Następnie dodajemy paprykę i kukurydzę i smażymy całość przez około 5 minut.

Kolejno dodajemy pomidora i passatę, całość zostawiamy na średnim ogniu cały czas mieszając. Dodajemy wszystkie przyprawy oraz wsypujemy surowy ryż i smażymy przez około 3 minuty. Zawartość patelni zalać bulionem (najlepiej drobiowym), przykryć i gotować przez około 20 minut, aż ryż zmięknie.

Na koniec posypujemy natką pietruszki i skrapiamy sokiem z połówki cytryny. Podawać od razu po przygotowaniu.