SCHAB W SOSIE Z KURKAMI

Składniki:

800 g schabu bez kości
300 g kurek (półtorej szklanki)
2 średnie cebule
200 g śmietany 30%
4 łyżki oleju
2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
pół litra bulionu
Sól
pieprz

Sposób przygotowania:

Mięso myjemy, pozbawiamy błonek i osuszamy. Kroimy na równe plastry (powinno wyjść 5-6 kawałków), następnie posypujemy solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy schab z obydwu stron na złocisty kolor. Ściągamy mięso i na tej samej patelni podsmażamy drobno posiekaną cebulę, aż się zeszkli.

Kurki dokładnie oczyszczamy, dodajemy do cebuli i smażymy razem, cały czas mieszając, przez około 10 minut. Schab przekładamy do głębokiego garnka, dodajemy do niego kurki z cebulką i całość zalewamy bulionem. Dusimy przed około 35 minut, aż mięso zmięknie. Wyjmujemy kawałki mięsa a do pozostałych składników wlewamy śmietanę i gotujemy na średnim ogniu, dopóki sos zgęstnieje.

Dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki, pieprz i sól. Możesz z powrotem włożyć mięso do powstałego sosu. Świetnie smakuje podane razem z kaszą lub z kluskami śląskimi.