Składniki:
300g zmielonej wołowiny (chudy kawałek)
1 jajko
1 mała cebula
1-2 ząbki czosnku
2 łyżki mielonego siemienia lnianego
2 ziarnka ziela angielskiego
2 listki laurowe
pęczek koperku
3-4 łyżki śmietany 18%
1 łyżeczka oleju (lub oliwy z oliwek)
sól
pieprz
szczypta mielonej ostrej papryki
łyżeczka mielonej słodkiej papryki
pół łyżeczki suszonego lubczyku
Przygotowanie
Cebulę drobno posiekaj, czosnek obierz i przeciśnij przez praskę lub bardzo drobno posiekaj. Mielone mięso przełóż do miski, dodaj jajko, cebulę, czosnek, nasiona siemienia, przyprawy i dokładnie wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej lub oliwę. Z powstałej mięsnej masy uformuj małe pulpety i obsmaż krótko z każdej strony. Zagotuj wodę, posiekaj koperek. Zdejmij patelnię z ognia, ostudź przez chwilę i ostrożnie (najlepiej po ściance) podlej pulpeciki szklanką wrzątku, następnie dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Duś zawartość patelni na małym ogniu przez około 10-15 minut.
Śmietanę przełóż do małej miseczki. Stopniowo dodawaj łyżką gorący wywar z patelni do miseczki i wolno mieszaj, tak by śmietana się podgrzała i nie zwarzyła. Wlej zawartość miseczki do patelni, dodaj posiekany koperek i duś przez następne 10 minut.
Jeśli wolisz gęstszy sos, dodaj łyżkę mąki. Jeśli chcesz, możesz doprawić całość jeszcze raz pieprzem i solą. Najlepiej podawać z kaszą i kiszonym ogórkiem.