Składniki:
400g wątróbki drobiowej
150g świeżej żurawiny
1 duża cebula
1 łyżka miodu
2 łyżki oliwy z oliwek
mleko
pieprz
sól
Kardamon
Przygotowanie:
Wątróbkę dokładnie umyj i usuń jasne błonki. Przełóż do miski i zalej zimnym mlekiem. Odstaw do lodówki na godzinę.
W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj posiekaną w krążki cebulę i krótko podsmaż. Przełóż cebulę na talerz i do tego samego garnka dodaj odsączone wątróbki. Smaż na małym ogniu przez około 2 minuty, cały czas mieszając, tak by wątróbka ścięła się z każdej strony. Dodaj z powrotem cebulę, posól i popierz. Ostrożnie podlej niewielką ilością wrzątku i duś pod przykryciem na małym ogniu przez około 10 minut, mieszając co jakiś czas.
W międzyczasie, na patelnię lub do rondelka wlej 4 łyżki wrzątku i dodaj umyte owoce żurawiny. Duś na małym ogniu i mieszaj od czasu do czasu, aż owoce się rozpadną. Gdy otrzymasz gesty sos, zdejmij z ognia i przestudź lekko, następnie dodaj miód i dopraw do smaku kardamonem.
Gotową wątróbkę polej obficie sosem i podaj na przykład z ugotowaną kaszą gryczaną.
Smacznego!