Wątróbka w sosie żurawinowym

Składniki:

400g wątróbki drobiowej

150g świeżej żurawiny

1 duża cebula

1 łyżka miodu

2 łyżki oliwy z oliwek

mleko

pieprz

sól

Kardamon

 

Przygotowanie:

Wątróbkę dokładnie umyj i usuń jasne błonki. Przełóż do miski i zalej zimnym mlekiem. Odstaw do lodówki na godzinę.

W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj posiekaną w krążki cebulę i krótko podsmaż. Przełóż cebulę na talerz i do tego samego garnka dodaj odsączone wątróbki. Smaż na małym ogniu przez około 2 minuty, cały czas mieszając, tak by wątróbka ścięła się z każdej strony. Dodaj z powrotem cebulę, posól i popierz. Ostrożnie podlej niewielką ilością wrzątku i duś pod przykryciem na małym ogniu przez około 10 minut, mieszając co jakiś czas.

W międzyczasie, na patelnię lub do rondelka wlej 4 łyżki wrzątku i dodaj umyte owoce żurawiny. Duś na małym ogniu i mieszaj od czasu do czasu, aż owoce się rozpadną. Gdy otrzymasz gesty sos, zdejmij z ognia i przestudź lekko, następnie dodaj miód i dopraw do smaku kardamonem.

Gotową wątróbkę polej obficie sosem i podaj na przykład z ugotowaną kaszą gryczaną.

Smacznego!