Tradycyjne kotlety devolay (de volaille)

Składniki:

800 g piersi z kurczaka (około 4 filety)
200 g masła
2 jajka
100 g bułki tartej
100 g mąki pszennej
2 ząbki czosnku
1 pęczek koperku
olej roślinny (do smażenia)
sól
pieprz 

Sposób przygotowania:

Masło kroimy w słupki i wkładamy do zamrażarki. Mięso z kurczaka myjemy, następnie osuszamy. Pierś dzielimy na dwie połowy i przecinamy poziomo, po długości i układamy między kawałki folii spożywczej. Delikatnie, tak by nie rozerwać mięsa, rozbijamy tłuczkiem na cienkie płaty. Oprószamy solą oraz pieprzem i odkładamy na około 30 minut do lodówki.

W międzyczasie drobno siekamy koperek oraz czosnek, doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Na osobnych talerzach przygotowujemy: bułkę tartą, mąkę oraz wymieszane (roztrzepane) jajka. Wyjmujemy masło oraz kurczaka.

Na mięso nakładamy kawałek masła, posypujemy posiekanym koperkiem i czosnkiem, następnie zawijamy płat w rulon, tak by boki były dobrze zwinięte. Gdy ruloniki są gotowe, obtaczamy je najpierw w mące, następnie w jajku i na końcu w bułce tartej. Końcówki warto panierować dwukrotnie: dzięki temu nadzienie kotleta nie wypłynie podczas smażenia. 

Na patelni rozgrzewamy olej i rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Gdy tłuszcz będzie gorący, smażymy kotlety z każdej strony, aż zarumieni się panierka. Obsmażone mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego lub na pergamin i zapiekamy przez około 8 minut w piekarniku. Gotowe kotlety devolay najlepiej podawać z frytkami i surówką.