DUSZONY KARCZEK WIEPRZOWY

SKŁADNIKI:

500 g karkówki

2 duże marchewki

1 cebula

pieprz 

sól

łyżeczka słodkiej papryki 

2 łyżki oleju (do smażenia)

około 500 ml gorącej wody

 

PRZYGOTOWANIE:

Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w centymetrowe plastry.

Następnie nacieramy dokładnie przyprawami. Warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy mięso i obsmażamy krótko z każdej strony, aż zmieni kolor. Zawartość patelni podlewamy gorącą wodą, tak by zakryć kawałki mięsa i dusimy przez 40 min.

Po tym czasie dodajemy pokrojone warzywa i dusimy wszystko przed około 20 minut, aż większość płynu odparuje. Gotowe danie posypujemy świeżym, posiekanym szczypiorkiem. Podawać wedle uznania z kaszą lub ziemniakami i surówką.