SKŁADNIKI:
500 g schabu bez kości
1 cebula
3 ząbki czosnku
250 ml wody
120 ml mleka
10 dag sera żółtego (gouda/parmezan)
4-5 łyżek serka śmietankowego (kanapkowego)
sól
pieprz
pół łyżeczki słodkiej papryki
pół łyżeczki ziół prowansalskich
1-2 łyżki oleju (do smażenia)
PRZYGOTOWANIE:
Kotlety cienko rozbijamy, nacieramy przyprawami. Cebulę i czosnek obieramy. Czosnek przeciskamy przez praskę, a cebulę drobno siekamy w kostkę. Ser żółty ścieramy na tarce o małych lub średnich oczkach.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy schab przez kilka minut, aż mięso zmięknie. Odkładamy mięso na talerz i na tej samej patelni smażymy cebulę i czosnek, aż zmienią kolor na jasnozłoty. Zawartość patelni podlewamy wodą oraz mlekiem, dodajemy serek śmietankowy i mieszamy, aż się rozpuści. Dusimy na małym ogniu przez kilka minut. Następnie dodajemy starty ser, tak by sos zgęstniał.
Dodajemy z powrotem mięso i całość podgrzewamy przez około 5 minut.
Smacznego!