Składniki:
400 g polędwicy wieprzowej
125 g mozzarelli
70 g szynki parmeńskiej
7-8 pomidorków koktajlowych
2 łyżki masła klarowanego
3 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
rozmaryn suszony
sól
pieprz
Przygotowanie:
Wieprzowinę umyć, osuszyć, usunąć błonkę po zewnętrznej stronie. Pokroić na plastry o grubości 2-3 centymetrów. Następnie każdy kawałek delikatnie, ale dość cienko rozbić tłuczkiem.
Natrzeć startym czosnkiem, zawinąć szczelnie w folię aluminiową i wstawić do lodówki na minimum godzinę. W międzyczasie pokroić mozzarellę na plasterki i pomidorki na połówki. Wyjąć mięso z lodówki i posypać rozmarynem, pieprzem oraz solą. Na każdym plasterku polędwicy umieścić kawałek mozzarelli, a na niej plasterek szynki parmeńskiej. Całość spiąć wykałaczką, przebijając plaster w dwóch miejscach.
Na patelni rozgrzać oliwę z masłem, położyć mięso szynką do góry i smażyć na dużym ogniu przez około 3 minuty. Przewrócić plastry polędwicy na drugą stronę i również smażyć około 3 minuty. Zdjąć z ognia i dodać pomidorki. Przed podaniem wyjąć wykałaczki i polać mięso powstałym podczas smażenia sosem.