Paprykowy gulasz drobiowy

Składniki:

filet z kurczaka (600g)

1 papryka czerwona

1 papryka żółta

1 duża marchewka

1 cebula

1-2 ząbki czosnku

2 szklanki bulionu warzywnego

2 łyżki oleju (do smażenia) 

pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku

szczypta ostrej papryki w proszku

szczypta chilli (opcjonalnie) 

sól

pieprz

 

Sposób przygotowania:

Mięso z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na małe kawałki. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda z nasionami, kroimy w krótkie, cienkie paski. Marchew myjemy, obieramy i kroimy na talarki. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, następnie dodajemy mięso i podsmażamy około 5 minut, aż się zarumieni. Zmniejszamy ogień, dodajemy cebulę i smażymy przez kolejne 5 minut. Po tym czasie wlewamy bulion i dodajemy marchewkę oraz posiekany czosnek. Dusimy pod przykryciem około 20 minut, aż marchewka zmięknie. Następnie dodajemy paprykę oraz przyprawy i dusimy jeszcze przez kolejne 10 minut. Smacznego!