Składniki:
szynki wieprzowa (500g)
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki mąki
½ litra wody
2-3 łyżki oleju (do smażenia)
2 liście laurowe
3 kuleczki ziela angielskiego
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka majeranku
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na 2-centymetrowe plasterki. Każdy z kawałków dokładnie nacieramy solą, pieprzem, papryką oraz majerankiem, następnie z każdej strony obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy mięso i smażymy z każdej strony, aż się zarumieni. Robimy to partiami, by kawałki szynki podsmażyły się równomiernie i nie puściły soków. Czosnek i cebulę obieramy, cebulę siekamy w piórka a czosnek na plasterki. W garnku zagotowujemy pół litra wody, do wrzątku dodajemy ziele angielskie, listki laurowe, czosnek i cebule. Dodajemy szczyptę soli i podsmażone mięso. Zmniejszamy ogień do minimum i dusimy pod przykryciem przez około 2 godziny. Po tym czasie powstały sos doprawiamy solą i pieprzem. Najlepiej podawać z ugotowaną kaszą lub ziemniakami.