Mrożenie to doskonały sposób na przedłużenie świeżości wielu produktów, w szczególności mięsa. O tym jak szybko i bezpiecznie, dla naszego zdrowia, rozmrozić mięso pisaliśmy tutaj. Proces mrożenia mięsa jest równie ważny, jak jego rozmrażanie. Stosując kilka prostych zadach, zyskasz pewność co do smaku mięsa i co bardzo ważne, unikniesz żołądkowych nieprzyjemności.
Najważniejsze, to wielkość mięsa wkładanego do zamrażalnika: im mniejsza porcja, tym krócej powinno się ją przechowywać w takim stanie. Mięso mielone najlepiej mrozić do maksymalnie 8 tygodni, aczkolwiek większe porcje mogą pozostać zamrożone dłużej. Delikatnego, chudego mięsa w kawałku, takiego jak filet z kurczaka, nie powinno się zamrażać na dłużej niż miesiąc. Kurczaka w całości można mrozić do 3 miesięcy. Warto pamiętać, że mielone mięso trzeba spożyć szybciej, niż takie w kawałku.
Z przodu zamrażalki najlepiej ułożyć te produkty, które zużyte będą w pierwszej kolejności. Mrozimy tylko świeże mięso! Mrożenie nie pozbawi mięsa nieprzyjemnego zapachu i wyglądu. Do mrożenia najlepiej używać worków foliowych: są tanie, łatwo dostępne i co istotne, są wykonane z nieprzepuszczalnego materiału. Nie powinno się mrozić mięsa w oryginalnym opakowaniu, w jakim zostało kupione w sklepie.
Warto pamiętać, że małe porcje rozmrażają się szybciej, dlatego zaleca się porcjowanie mięsa. Pokrojone kawałki mięsa możesz przełożyć woskowanym papierem, dzięki czemu unikniesz ich posklejania. Upychanie produktów w zamrażalniku nie jest dobrym rozwiązaniem, ponieważ między każdym kawałkiem powinna być przestrzeń. Dobrym nawykiem jest również podpisywanie mrożonek (wraz z datą).